lørdag 17. november 2012

Kjeglegutt



Den første egentlige jobben min var som kjeglegutt. Det var moren til Jappen (Walde?) som skaffet oss jobben (vi var alltid to i lag. Jappen?). Hun vasket i en «Herreklubb» på Engen. Var det i kjelleren på Håndverkeren? I alle fall: Lokalene var holdt i brune (engelske?) brystpaneler, djupe skinnstoler, sofaer, salongbord. Rundt/over (5 trinn opp) en (to?) kjeglebaner. Dette var før det fantes maskiner som stilte opp kjeglene. Jobben vår var å løfte kulen opp i «returtårnet» slik at den fikk fart og rullet tilbake til spilleren for hvert «slag». Og viktigst: stille opp kjeglene når slagene (3?) var slått. «Herrene» var ulastelig antrukket i dress og slips/sløyfe, og vekslet mellom avislesing, dannet konversasjon og kjeglespill. Mens de ble servert snitter, kaker, kaffe og drinker (ikke middag?) av «søte» serveringsdamer i korte sorte kjoler med kvite forkle, kvite bluser og kvite kyser. Vi sto inne i hukken og gjømte oss for kulen og kjeglene. Det gikk i ett. Varmt. En pause med gratis drikke:
En brusunge med Solo, etter det jeg husker. Til slutt var det utbetaling kontant: Kr 5 (?) for hele kvelden. For 2-3 timers arbeid. På kveldstid. Midt på 50-tallet.

1 kommentar:

  1. Det er fantastisk hvor godt du husker. Jeg var også kjeglegutt noen ganger, men kan verken huske "søte" serveringsdamer eller hvor meget vi fikk betalt. Husker imidlertid at det var tungt og at vi fikk en Solo.

    SvarSlett